Есенно равноденствие – практики за изчистване

stihii-1024x640

Есенното равноденствие е една от четирите важни точки през годишния цикъл. Това е една от главните, така наречени „контролни точки“. Всички други събития през годината, било то затъмнения или слънчеви изригвания, са второстепенни събития, в сравнение с контролните точки.

Какво особено, специално, се случва в тези дни – на равноденствието и слънцестоенето? Най-общо казано, към земята в тези дни идват мощни потоци енергия, които отнасят това, на което му е дошло времето да си отиде и донасят новото, на което също му е дошло времето, но да дойде.

Има ли общи препоръки за поведението ни в такива дни, за да се възползваме максимално от възможностите, които носят?

Да, една обща препоръка: ИЗЧИСТВАНЕ. Изчистване на пространството около и вътре в нас. За изчистване на околното пространство сме говорили неведнъж. Освен физическото изчистване и подреждане, това е и енергийно изчистване и хармонизиране на дома, на работното място.

В тази публикация ще поговорим повече за вътрешното изчистване.

Ще ти препоръчам една комплексна практика, която може да се направи както на самия ден на равноденствието, 22. септември, така и на следващия. Ще забележиш, че това не е просто изчистване, а е и свързване с природните стихии.

Слънце. Зареждане със слънчева енергия, слънчево дишане. Най-добре е да се проведе навън, в слънчев ден. Представи си, че вдишваш слънчева енергия, така, както дишаш въздух. Дишай спокойно и осъзнато. Представи си как слънчевата енергия с всяко вдишване изпълва първо белите ти дробове, после всеки един орган, разпространявайки се от белите ти дробове във всички направления. Можеш да си представиш, че вдишваш през сърдечния си център, а не през устата.

Вода. Водни процедури, най-добре в природни водоеми. Но и ваната и душа ще свършат работа. Представи си как стихията на водата се съединява със стихията на Земята и си представи, че като че се разтваряш в нея. Тялото ти изчезва, става също вода. Тялото ти се изчиства. То става прозрачно като вода и чисто като вода. Ти се разтваряш във водата.

Въздух. Остави се на вятъра и си представи как летиш, как ставаш лек като перце и просто се носиш из въздуха. Няма да ти се получи веднага, защото са много силни гравитационните центрове в теб. Но постепенно това усещане, че си част от въздуха, от вятъра, ще дойде.

Земя. Просто полегни на земята, на тревата, за да си взаимодействаш и с растителното царство. Почувствай как те изпълва енергията на земята. Новата плътна енергия влиза в теб през основата на гръбначния стълб и през целия ти гръбначен стълб се разпространява върху гърба ти. Ако нямаш възможност да легнеш на земята, постави в някакъв съд шепа земя  и постави дланите си върху нея. Представи си как земята в този съд е свързана със земята като стихия. И си представи как през дланите ти в теб навлиза енергията на земята и те изпълва до край.

Огън. Дори да нямаш възможност да запалиш огън, пламъкът на свещта също може да свърши работа. Гледай пламъка и се потопи в него. Стани огън, танцувай буйно заедно с него или гори спокойно. Почувствай как вътре в теб се отварят центровете на горенето, които са разположени вдясно и вляво от сърдечния ти център, как се запалват като свещи.

Това е практика, която можеш да правиш не само в дните на равноденствие и слънцестоене, а и винаги, когато почувстваш вътрешна необходимост. Противно на утвърденото мнение, такива практики е по-добре да се правят в самота, а не в група. Правила и водила съм практики в група, правила съм ги и в самота. Когато съм ги правила сама, промените после са в пъти по-силни. Последно почувствах това по време на Лятното слънцестоене. Просто трябва да се освободиш от страха, че не знаеш как, не можеш, няма да се справиш. Ако трябва прочети няколко пъти обясненията по-горе и започни. Ще бъдеш приятно изненадан от това как добре ти се получава. Ако почувстваш импулс да направиш още нещо – направи го, дошло е като информация точно за теб.

Можеш да приготвиш и нещо малко, като олтар. Постави цветя, плодове, мед, хляб, семена, вода. Нека това символично изразява твоята благодарност и твоето уважение към майката Земя. После си хапни, пийни, а останалото дари на птиците и животинките, хвърли нещо във водата, ако си навън, край водоем, в огъня, ако си запалил.

Важното е да го правиш не като „прави едно, прави две“. Важно е вътрешната ти нагласа. Че се сливаш с природата и всичко около теб. Важна е любовта и почитта към тези сили, към майката Земя, към Създателя, към Вселената. Важно е и осъзнаването на себе си като ЧАСТ ОТ ВСИЧКО, КОЕТО Е. Ти не си нищожна и безсилна прашинка от Творението. Ти си НАДАРЕНА СЪС СВОБОДНА ВОЛЯ ЧАСТ и това казва всичко. С такава практика, с времето, което отделяш за нея, ти възстановяваш това осъзнаване – че си НЕДЕЛИМА ЧАСТ ОТ ВСИЧКО, КОЕТО Е.

Има и едно друго, важно вътрешно очистване – на своите вътрешни модели, страхове, вина – всичко онова, което спъва развитието ти. Но за него общи препоръки не мога да ти дам. Това си е лична работа с всеки един поотделно и го правя със своите клиенти. Знам колко обичаш подаръците, но такава практика в дар не мога да ти дам, защото универсална не съществува. Който е работил с мен, знае колко време и усилия са необходими и от двете страни в процеса. Който има желание и воля за промяна – намира начини, който не – намира причини 🙂 . Ако чувстваш, че съм твоя човек – пиши ми.

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

 

2 мнения по „Есенно равноденствие – практики за изчистване“

  1. Благодаря!Много добра практика за овладяване на стихиите.Ако всички можем да я осъзнаем и се слеем със стихиите или със всичко което е животът на всеки би бил осъзнат и пълноценен!Благодаря за точно поднесената практика за увладяване на четирите стихии!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *