Житен пост, житен режим, житна диета…

limec

От няколко години все повече набира популярност, т.нар. житен пост или житен режим. За това аз чух преди доста години и ми се стори толкова отвлечено и далеч от мен. Особено пък „Ангелската супичка“. Като се замисля – тогава АЗ съм била далеч от него 🙂 .
Наближава времето за някои да започнат поста. В разговор с приятел онзи ден изплуваха неща, които почувствах, че трябва да споделя и тук.

Може би не веднъж сте се замисляли за смисъла на поста. Например християнския пост: Великденски пости, Петрови, Богородични, Коледни… Каква е целта им? Каква е целта на хората, които ги провеждат? От какво се въздържаме в тези дни, върху какво се съсредоточаваме… Тези въпроси ми изникват и във връзка с модния напоследък „житен режим, даден от Учителя“.

Навярно сте чели доста по темата. Най-пълно и пространно обяснение за смисъла и начина на провеждане срещнах  в тази публикация.

Днес не искам да ви говоря, че „водата е мокра“, тоест – да повтарям общоизвестни неща. Ценя времето и вниманието ви и не искам да злоупотребявам с тях. Желанието ми е да ви попитам:

„Ще провеждате ли житен пост тази година и ако да – защо?“

Онзи ден се чух да казвам, че през последните няколко месеца съм качила 3-4- килца, но не се притеснявам, защото по време на режима ще ги сваля. И тук се сепнах. Какво излиза, че гледам на режима като на диета за отслабване?

Това ме накара да се замисля:

  • Защо ще го правя?
  • Това изпитание на волята ми ли е, желание на егото или нещо друго?
  • Какво искам да постигна?
  • Какво е най-важно за мен сега?
  • Режим за изчистване, освобождаване или режим за придобиване искам да проведа? (За незапознатите: след Новолуние, когато Луната започне да нараства, се прави режим за придобиване, а след Пълнолуние – за освобождаване.)
  • Върху кои важни страни от себе си, качества, ще се съсредоточа по време на режима?
  • По какви въпроси искам да получа яснота?
  • Какво различно ще внеса по време на този пост: по отношение на мисли, поведение.
  • От какво ще се въздържам по време на поста, с идеята това да се превърне в трайно поведение? (Не става въпрос за храната, нали се сещате 🙂 )

Сега съм в процес на отговор на тези въпроси. Реших, че едва когато си ги изясня, тогава ще проведа поста.

Единственото, което знам вече със сигурност, е, че ще бъде режим за придобиване и затова ще го започна на 10. февруари, сряда, два дена след Новолунието. Така че имам още малко време за отговор на въпросите си.

Това е основното, което исках да споделя с вас, по повод на житния режим/пост… не и диета, във всеки случай.

Ще се радвам ако съм успяла да ви накарам да се замислите и вие.

Благодаря ви за това, че четете публикациите ми в този блог. Те винаги са лични, но щом сте ги прочели, значи сте имали някаква потребност, нали? 🙂 Независимо дали харесвате, одобрявате онова, за което пиша, или пък обратно. Все е повод да заемете позиция. Да направите осъзнат избор, нали?

Честит ви прекрасен ден, мили мои!
Ако забелязвате, в момента ви изпращам една прегръдка, така че се пригответе да я посрещнете :).

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *