Зимно слънцестоене

zimniSlunovratНа 22 декември, 2014 година, в 01:38 ч. бг време е Зимното слънцестоене. Официално настъпва астрономическата зима.

Всяка година Слънцето в своя годишен кръговрат преминава през центъра на Галактиката (спрямо наблюдателя от Земята). Този момент е истинската, Космическата Нова Година и съвпада със Зимното слънцестоене, когато спира намаляването на продължителността на деня и започва неговото увеличаване. Този период продължава няколко дни.

С това древно астрологично знание е свързано и празнуването на Рождество и Нова година. Съвременната Нова година е по-скоро условно приета дата. Истинската Нова година е именно Зимното слънцестоене.
Моментът на съединяване на Слънцето с центъра на Галактиката е свързан и с мощно движение на енергии, които идват от този център. Земните жители имат възможност да се присъединят към този мощен енергиен поток и да използват силата му за изпълнение на своите заветни желания. 

Това е повратен момент в годината, празник на огъня, когато се извършва осъзнато поклонение на силите, които управляват живота ни, търсене на вътрешния Огън като помощник в извървяването на Пътя. Това време дава възможност да възстановим осъзнато вътрешната си връзка с огъня и така да открием дълбочината и пълнотата на живота в най-простите му и наглед обичайни проявления.

Главното в този ден е да почувстваме този обрат и символично да го възпроизведем като вътрешно движение. В този ден да позволим да се прояви нашия вътрешен огън, нашето творческо начало. Да направим неща, което дълго сме отлагали, но отдавна сме изпитвали влечение да направим. Не е необходимо да е нещо грандиозно, което да изисква много усилия. Просто нека е нещо, от което ще почувстваме прилив на нова енергия и тиха радост.

Промени съдбата си

Трите дни преди и трите, които следват деня на Зимното Слънцестоене са много силно енергийно наситени дни. Да ги използваме, за да се преродим като Слънцето за нов цикъл в живота си.
Напишете на лист всичко, от което искате да се избавите, както от нещо вътре във вас, така и в живота си. Изгорете ритуално листа – използвайте трансформиращата сила на огъня.
Изхвърлете старите и ненужни неща, които, незнайно защо, продължават да задръстват шкафове и килери. Изхвърлете старото, за да отворите място за новото.

Практика за изпълнение на желанията

Със Зимното слънцестоене влиза във владение знакът на Козирога – знакът на формиране на целите. Затова през този ден е добре да намерим време, за да се докоснем до скритите местенца на нашата същност. Да се откъснем от ежедневната суета и да обърнем внимание какво се случва вътре в нас. Да открием кои наши идеи чакат своето време, за да се въплътят в живота ни, които вече са узрели, за да се превърнат от желания в планове, подпомогнати от силата на растящото Слънце.

Помните ли приказката за Дванадесетте братя/месеца, седнали около огъня? Обърнете внимание още веднъж на символа на 12: дванадесет месеца, 12 знака на Зодиака…
Първите 12 дни след Зимното Слънцестоене символично са свързани с дванайсетте месеца на годината. Поговорете с дванадесетте братя, които са се събрали около новогодишния огън. В нашата българска традиция братята са единадесет и имат една сестра – Марта.
Започвайки от днешния ден, 21. Декември, да отделим време през всеки от тези дванадесет дни да поговорим с всеки брат. Силата на енергията за осъществяване на желанията ни ще нараства с всеки следващ ден, в едно с нарастването на неговата продължителност. Най-добре е ако това се прави в първата половина на деня.

По време на дванайсетдневната практика се работи само с едно желание. Именно затова е добре внимателно да го обмислите. Естествено е, че то трябва да е свързано само със самите нас, да е за наше висше и всеобщо благо и да е свързано с нещо позитивно.

За да пресъздадете своята връзка с огъня, запалете свещ преди началото на практиката. Визуализирайте желанието си. Добавете цвят, звук, аромат в картината. Нека стане по-жива.

От какво зависи успехът в изпълнение на желанието?

  • Добрата концентрация по време на ритуала;
  • Редовното изпълнение през всеки от тези дванадесет дена;
  • Желанието ви да идва от сърцето, а не от егото;
  • Повишена осъзнатост за отбелязване на знаците, „съвпаденията“, които се поставят на пътя ни, свързани с осъществяване на желанието ни;
  • Предприемането на практически стъпки за реализация: „У Господа няма други ръце освен твоите“;
  • След медитацията върху своето изпълнено желание, непременно се връщаме в „тук и сега“ и приемаме и обичаме живота си такъв, какъвто е!

Желая ви успех в изпълнение на вашите истински желания, идващи от сърцето!

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

Едно мнение по „Зимно слънцестоене“

  1. Кате, ти наистина си вълшебница! Благодаря, че има хора като теб, които да внасят светлина в сърцата на другите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *