Лунно затъмнение на 15. април

luna_zatmПривет!

Чудех се дали да пиша за предстоящото затъмнение… Миналата година вече имах един такъм пост, във връзка със затъмнението на 25. май. Но си помислих, че както и на мен понякога ми се случва да забравя, че знам нещо или да се отнеса, то е добре да припомня някои важни неща.

Получих добри отзиви за практиките от лунното и слънчевото затъмнение, както и за тази за Есенното равноденствие. Бързам да уточня: практиките не правят нищо сами. В това сме на едно мнение, нали? Подготовката и провеждането на самата практика е време да останем насаме със себе си, да направим известна „ревизия“ на онова, което ни тласка напред и онова, което все ни препъва. Да заявим чрез практиката  своето намерение за пътя, който сме избрали и промените, които искаме да направим, както в нашия вътрешен свят (Луната), така и във външния: нашето обкръжение, работа, социален живот, материални придобивки (Слънцето).

Това разделение на вътрешен и външен свят е условно, защото знаем, че привличаме в живота си неща, хора и събития, които резонират с нашите вътрешни нагласи и убеждения.

Лунните затъмнения са по време на пълнолунието, когато емоциите ни са в своя пик и жадуват за освобождение, т.е. да излязат навън. Това е един много добър момент да направим стъпки към раздялата ни с вредни свои навици, болести, комплекси и други свои особености, които сме свикнали да наричаме погрешно „слабости“ :).

Макар влиянието на затъмненията да е вече и научно доказан факт, все пак никой не е отменял свободната воля и нашето право на свободен избор. Колкото повече стабилност и хармония има в нас, толкова е по-голяма вероятността затъмненията да не окажат почти никакво въздействие върху живота ни и нас самите.

А сега нека пристъпим към конкретните препоръки.

В дните на затъмнение е по-добре да не започваме нищо важно, свързано с материалния свят.

По време на лунното затъмнение силно уязвими са ума, мисленето и емоциите. Нарастват случаите на психически разстройства. В това няма нищо мистично – свързано е с нарушаването работата на хипоталамуса на психофизиологично ниво (съгласно откритието на Тони Нейдър, хипоталамусът е свързан с Луната, а таламусът – със Слънцето). Може да се проявят и нарушения в хормоналните цикли на организма (особено при жените).

По време на затъмнения се наблюдава склонност у хората към започване на нещо ново. Но в този период обективността ни не е на нужното ниво и можем да си навлечем неприятности. Това е период, когато трябва да се стремим да задържаме в себе си само хубави мисли, да сдържаме изблика на емоциите си и да общуваме повече с природата. Да избягваме многолюдните сбирки. С две думи – идеално време да обърнем погледа си навътре.

1.  12 часа преди и след затъмнението е добре да се премине на постна храна, без алкохол, ядки, семки, кафе.

2. Благоприятно е да се направи някакво дарение*.

3.Благоприятно е да се четат духовна литература, молитви, да се слуша лека, релаксираща музика.

4. Независимо дали ще извършвате някаква практика или не, е добре да се направи контрастен душ преди, а по възможност и след затъмнението.

Тези прости действия имат за цел изчистването на нашите тела, психика, стартират оздравителния процес на физическо, ментално и емоционално ниво.

*Според Ведите, когато става въпрос за парични дарения, се имат предвид „дарения за благо“, т.е. за човек, който е с по-висше съзнание от вашето. Само тогава ние получаваме благо за дарението си. Това може да е човек, който, според нас, води чист начин на живот: физически и духовно. Ако дарим парите на „нечист“ човек, то взимаме върху себе си част от неговата карма. Ако все пак искаме да дадем нещо на просяк или бездомен, то нека това е под формата на храна или дрехи. Ако не можете да се сетите за конкретен човек, на когото да дарите вашето благо дарение, можете да пуснете дарение и в касичката на някой храм.

А сега ви предлагам и една проста Практика за лунното затъмнение. Тя е възможна за тези, които по това време (10:40 ч., БГ време на 15. април) са си у дома.  Намерете в Интернет точния час на затъмнението за вашия град и държава.

 1. Направете си контрастен душ (жените започват и завършват с топла, а мъжете – със студена вода). Облечете чисти, свободни дрехи.
 2. Запалете църковна свещ и обиколете дома си от входната врата, по посока на часовниковата стрелка. Ако изпитвате потребност, можете да произнасяте някаква молитва или утвърждения за изчистване на дома.
 3. Запалете в стаята, където ще медитирате, бяла свещ и поставете до нея и църковната, с която обходихте дома си. Можете да запалите и арома-лампа с любим аромат, да си пуснете лека, приятна ви музика.
 4. Направете си списък с нещата, от които искате да се избавите и с които ще работите по време на практиката.
 5. Легнете върху твърда повърхност, с глава на север.
 6. След няколко дълбоки вдишвания и издишвания, когато се почувствате достатъчно отпуснати, затворете очи.
 7. Нека пред вашия вътрешен взор се изправи вашата фигура – все едно се гледате в огледало.
 8. Започнете да мислите за нещата, от които искате да се освободите като качества, които притежава това ваше „отражение“. (Например: „Катя, която има болки в дясното рамо“, „Катя, която е разсеяна“, „Катя, която прекомерно се тревожи“…).
 9. Когато приключите, направете образа черно-бял и започнете да го смалявате, докато той стане микроскопичен, почти незабележим.
 10. Поемете дълбоко въздух и с любов и благодарност при издишване „издухайте“ този образ, като прашинка. Нека той отлита от вас, облян във виолетова светлина.
 11. Накрая благодарете на Луната (и на когото още чувствате, че трябва да благодарите за помощта).
 12. В подходящ съд изгорете листа, като наблюдавате как пламъка унищожава онова, с което се разделяте. Пепелта изхвърлете навън.

 

С любов и благодарност към вас,
Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

P.S. Съзнавам, че времето за реакция е малко и затова ще ви бъда благодарна, ако споделите това на стените си във Facebook или изпратите статията на приятел.

 

4 мнения по „Лунно затъмнение на 15. април“

 1. Прекрасна практика Катенце. Цял ден се чувстваме с моите приятелки прекрасно. Благодарим от сърце

 2. Beshe chudesno! Sled tova vupreki malkoto sun se chustvash supezareden s polojitelna energia i sila. Dano za se zadurji .

  1. Роси, тази практика просто ни показва, че инструментите са в ръцете ни. Нужно е само да ги използваме, да не забравяме какво можем, какво знаем…

 3. Този път късно отворих писмото, но интуитивно правих подобни неща. Ще чакам инфо за предстоящото слънчево затъмнение. Хубави празници на всички. Аз ще съм високо в планината с ветровете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *