Освободи контрола!

tumblr_lyblovSOd91r6qsk4o1_1280

 

 

 

 

Последните месеци постоянно ми поднасяха изненади. Проваляха се планове, в последния момент се променяха обстоятелства, уговорки, обещания отпадаха… Пълна лудница! Огромно изпитание за Девата в мен, която обича да планира, предвижда, комбинира.

Тогава и на сесиите с клиентите ми започна ясно да се откроява темата за контрола. За отчаяните ни опити да контролираме нещата от живота си. В един от случаите съпруг се опитваше да налага пълен контрол над жена си – дори какво да облича. Майка се опитваше да контролира детето си, тинейджър, как да преминава деня му, чертаеше бъдещето му. Младо момиче не успяваше да се справи с липсата на гадже в момента – „това не е нормално, да съм сама“. Баща се чувстваше провален, защото детето му не е така амбициозно и дисциплинирано като него.

Ние постоянно имаме очаквания как „трябва“ да се случват нещата в живота ни. Постоянно поставяме етикети за редно и нередно, правилно и грешно, добро и зло. Вчера си говорихме с едно прекрасно младо създание, моя клиентка (за радост – бивша :)), за нещата от миналото й, които тя коментира така: „Мислех, че светът свършва.“ Сега, години след онзи неин период, тя осъзнава, че онова, което тогава й се беше случило, е било най-правилното, за да се превърне в човека, който е сега. Трябвало е да мине през крушение на плановете си, през разочарованието и чувството на безсилие.

Трябвало е да пусне контрола.

Често сте чували, че, когато ние строим планове, Господ горе си умира от смях. Защото нещата, до които имаме достъп с нашия съзнателен ум, са само върха на айсберга. А какво има в дълбочина – рядко успяваме да осъзнаем. Когато говорим на семинарите за желанията ни, за методите за сбъдването им, винаги предупреждавам в края на всяко изречено/написано желание да поставяме фразата: „Нека това или нещо по-добро по хармоничен начин влезе в живота ми, за висше мое и всеобщо благо.“ Ясно е защо, нали? С ограниченото си разбиране ние рядко осъзнаваме кое е наистина най-доброто за нас. Кое момиче би искало да се раздели с любимия си, след като в мечтите си се е виждало в бяло, чувала е звъна на камбаните? Това са желанията му в момента. А след години осъзнава, че раздялата е била най-доброто за нея. С цената на безсънни нощи и мокри възглавници, на отчаяние и депресия.

Често в миналото съм се учудвала на израза: „Нека бъде според волята Ти, Господи!“ Не според моята воля в момента. Не според моите планове и очаквания.  Струваше ми се, че това е абдикация от отговорност за живота си.

Блогът ми, както знаеш, се казва: „Щастлива, успешна обичана – следвай сърцето си!“ А лесно ли е да освободиш контрола и да послушаш сърцето си? Да поставиш егото на заден план и да се довериш на онова, което сърцето ти нашепва.

Често през последните дни ми излиза една мисъл, когато нещата не стават според моите очаквания: „И така става.“ Простичко, наглед, но отваря врата. Към друг поглед върху ситуацията. На мен наистина след това ми става по-леко. Първо да приема, че нещата не стават според моите очаквания, да се смиря, успокоя. После, колкото и да ми е чудно, светът не спира да се върти, небето не става земя и рибите не литват в простора… 🙂 Нещата си се нареждат, без драми и катаклизми. Ами, ясно е – и така става. Сега да видим какво ще правим в създалата се ситуация. Спокойно и ведро си продължавам по пътя, който се отваря пред мен, в посоката, която ми се открива.

Толкова е просто и естествено да пуснем контрола. Всъщност какво си мислим, че ще успеем да контролираме?! И защо предполагаме, че знаем най-добре кое е добро – за нас и за другите?!

В противен случай приличаме на пеперудата от илюстрацията: опитваме се да преместим товар, който не по силите ни. Не е ли напразно разхищение на енергия?!

Това исках да споделя днес. Напира ли в теб желанието да ми опонираш или да допълниш нещо? Ще се радвам да чуя какво те провокира в този мой пост. Сподели го на стената си, ако ти харесва. Благодаря!

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

 

4 мнения по „Освободи контрола!“

  1. Съгласна съм с всичко написано !Аз години наред бях като пеперудата ,но осъзнах че не си струва .Статии като тази ме накараха да се замисля.Сега живея много по-леко и се радвам много повече на всяка дребна промяна към добро .Още не съм напълно променена ,но работя по въпроса .

  2. Точно на момента!! Благодаря ти! Чудех се защо не съм на кеф,а то бил контрола -товар дето съм закачила! Пускам го! И ТАКА СТАВА!

  3. Благодаря за споделянето! Много отдавна осъзнах този урок, но изпаднах в противоречие с близки хора, които много обичам. Всъщност този „товар“ може да ни разболее, но не можем да се освободим от него преди да го преживеем и сами да го осъзнаем, не да ни го посочат или кажат. Всъщност от момента, в който престанах да контролирам нещата, усетих пълно равновесие и баланс в себе си, периметърът на приемане се разшири и разчисти пистата на свободната мисъл – готова да полети към следващия урок… 🙂

  4. Благодаря Кате, наистина тъкмо навреме идва тази статия. И аз като теб, Дева, свикнала всичко да планира ми е трудно да оставя нещата сами да се случват, но полагам услилия. Как звучи само полагам усилия (пак контрол), старя се да оставя нещата да се случват без моите намеси. Не казвам, че ми е лесно, но и аз забелязах, че когато не ги контролираш стават по-лесно, без драми или по-вярно без да се разочароваш, защото не си предвидил всички детайли и можеш наистина накрая да кажеш..и така става..Благодаря 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *