През декември изяжте повече „жаби“

jaba

„Дръпна“ ли те заглавието, а? 😉

Преди години, в една книга на Браян Трейси, срещнах определението за „жаба“. Това е работа, която е важна, трябва да се свърши, но е трудна за изпълнение или не ти е твърде приятно да го правиш. Трейси съветва, за да сме успешни, да започваме деня си с „изяждането“ на една жаба и полека да се придвижваме към нещата, които са ни приятни и леки за изпълнение.
За мен една от тези жаби е, колкото и тривиално да звучи, да чистя аспиратора. Ех, да можеше някой друг да го направи вместо мен! Дразни ме като го гледам, но не ми се вдига ръката да започна да го чистя. Но един прекрасен ден, стискам зъби и…го правя. А после се чувствам „бяла и добра“ и всеки път като го погледна, се радвам какъв е блестящ.

Декември е забележителен месец. Теглим чертата, претегляме дните си през изнизващата се година, постиженията, провалите, победите… А това не е лесна работа. „Жаба“ си е и още каква! С милите ми Вълшебници от Клуба на Обикновените Вълшебници направихме нещо много ценно за миналата сбирка в края на ноември: попълнихме един въпросник, който ни помогна да определим къде сме и накъде сме се запътили. Въпросникът си беше една гигантска жаба, признавам. Аз самата отлагах, отлагах, докато вече нямаше накъде. Ако ти е интересно, можеш да споделиш този пост от страницата ми във Фейсбук , след това ми пиши на лични, че искаш въпросника и аз ще ти го изпратя като прикачен файл.

Декември е месец, през който трябва да огледаме хубаво не само живота си, но и дома си. Какво ни дразни, какво не е на мястото си, какво отдавна е за изхвърляне. Да поразчистим пространството си, че да се разчисти и животът ни. Това си го знаеш.

Декември е идеалното време и за стратегическо планиране за следващата година. Не си ли го правила досега? А какво са желанията, които пишем преди новогодишната нощ? Дали са планиране за предпочитаното от нас да влезе в живота ни? Не съвсем, нали? Въпросникът ще ти помогне в тази посока. Спомняш ли си диалога на Алиса и Чеширският котарак:

–  Би ли ми казал, ако обичаш, по кой път да тръгна от тук?

– Зависи къде искаш да стигнеш – каза Котарака.

– Няма значение… – каза Алиса.

– Тогава няма значение по кой път ще тръгнеш – отговори Котарака.

-…важното е да стигна някъде – добави Алиса за по-ясно.

– О, непременно ще стигнеш – увери я Котарака, – само дето ще се наложи да ходиш малко по-дълго.
А ти искаш ли да стигнеш някъде?
Къде точно, имаш ли представа?
Защо искаш да отидеш именно там?
Как ще разбереш, че си стигнала?
Колко дълго се каниш да вървиш в тази посока?
Какво ще изпиташ, когато стигнеш?

Тази точка на пристигане може да е много неща. Това може да е някаква личностна промяна, към която се стремиш. Може да е (за жалост най-често така разбираме нещата) някаква материална придобивка. Може да е промяна в социалния ти статус. И още куп други неща. Но преди да си разчистила собствената си градинка, не знаеш къде ще те изведе пътечката, по която се каниш да тръгнеш.

Много често, в моменти на силно душевно вълнение, изричаме на глас желания, които после се сбъдват (те така правят, обикновено, но ние често не го разбираме). Наскоро една приятелка ми сподели нещо, което ме накара да се замисля за пореден път върху предупреждението: „Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да се сбъдне.“

Преди години, сред поредната „лудница“ у дома, тя си пожелала от сърце да живее в тишина и спокойствие. А днес го има, но й липсват близките и често се чувства самотна.
Друг път се възхитила на едно прекрасно място и изрекла: „Бих дала година от живота си за седмица на това място!“ Досещаш се, че тя сега живее там, но й липсва Родината и понякога тъгува …

Осъзнаването какво точно искаме, защо го искаме и какво ще почувстваме, когато го получим, ще облекчи много работата ни и ще ни предпази от подобни грешки. Въпросникът също дава по-задълбочена представа за това. Защото на „първо четене“ може да искаш едно, а след анализа от въпросника желанието ти да ти се стори нищожно, ненавременно, неподходящо и т.н.

Интересно нещо прочетох вчера. Освен че през декември трябва да направим това разчистване на ментално и материално ниво, задължително трябва да направим и предварителен план за предстоящата година по направления: работа, кариера, семейство, лично развитие, отдих и развлечения, здраве и хранене (помниш колелото на жизнения баланс). През декември се изостря интуицията ни и трябва да уловим момента и да го използваме. През януари и февруари вече ще е късно. „Поезд ушел“, както казват руснаците.

Така че да се запретнем и да си хапнем повече „жабки“. После ще сме благодарни на себе си. Ще си „постелем“ хубавичко за една успешна 2017. година. И ще се чувстваме бели и добри и много по-хармонични и щастливи, а нали точно това искаме 🙂 ?!

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *