Мъжът до теб

4690

Да започнем веднага с едно важно упражнение. Започни да пишеш на един лист качествата, които трябва/искаш да притежава мъжът до теб. Независимо дали си омъжена или не, дали имаш сериозен приятел или не. Ако имаш достатъчно самодисциплина и воля, ще го направиш сега, преди да продължиш четенето. Струва си да го направиш, повярвай.

В 99% от случаите, когато съм провеждала това упражнение с клиентките си или по време на сбирките на Клуба, в този списък срещам „Да се грижи за мен“.

И отново пред листа е седяло малкото момиченце, което се е чувствало (или е мечтаело да се чувства) защитено и обгрижено покрай силния си татко. Татко е силен, татко е смел, татко ме обича и нищо лошо няма да позволи да ми се случи.
Ако ме залае куче, татко ще го прогони, а аз ще съм скрита зад гърба му, защитена, в безопасност.
Ако ме обиждат лошите момчета на площадката, аз ще кажа на татко и той ще им даде да се разберат.
Няма нужда да се чудя с какво ще напълня хладилника, какво ще сложа на масата – татко ще донесе парички и ще купим онова, което ни е необходимо.
Аз съм принцесата на татко.

Разпознаваш ли себе си тук някъде? Не?! Поне мъничко?

Малкото момиченце, живеещо в нас, мечтае да е обгрижено, защитено от всичко онова, което му се изпречва по пътя, в този голям и често толкова враждебен свят.
Малкото момиченце, живеещо в нас, търси сигурността и топлотата на бащината опека.

Спира ли някога да я търси, да мечтае за нея?

Идва ли ден, когато да не се нуждае от силният гръб на татко?

Отказва ли се от припознаването във всеки срещнат мъж, когото допуска близо в живота си, на силният, смел и грижовен баща?

Често си припомням един епизод от филм, който гледах преди години. „Момичето на татко“ му съобщи, че любимият е поискал ръката й. Таткото изсумтя и погледна под вежди. „Но татко, той е добър и ще се грижи добре за мен!“ Тогава таткото бавно, разчленено и като натъртваше на всяка дума, отвърна: „Слушай добре, моето момиче, никой, абсолютно никой на този свят, не може да се грижи по-добре за теб от теб самата! Защото само ти знаеш какво точно искаш и кое е добро за теб.“

Явно ми е бил дошъл моментът да го осъзная това, защото от иначе посредствения филм, аз ясно запомних този епизод и тази фраза: Никой, абсолютно никой на този свят, не може да се грижи по-добре за теб от теб самата!

Ако те попитам дали предпочиташ да си безволева кукла на конци, ще реагираш бурно „Не, разбира се, та кой може да поиска такова нещо?!“

Когато очакваш друг да се грижи за теб, да предугажда и изпълнява желанията ти, ти какво си?

Когато вярваш, че без някого, който да е до теб, за да те пази, защитава и обгрижва, не си цялостна – тогава какво си?

Когато не вярваш, че можеш да се справяш и сама, тогава какво си?

Самодостатъчната личност знае коя е и коя не е, какво иска и какво не, какво може и какво не, към какво се стреми и какво не предпочита.

Да, уморително е понякога. Иска ти се, когато ти е трудно, когато ти дойде в повече, да влезеш в ролята на момичето на татко и друг да се грижи, друг да решава проблемите, друг да се справя, а ти да си на заветно – обичана, обгрижвана, защитена.

Ако го предпочиташ, добре. Но обърни монетата и от другата страна. Ще приемеш ли друг да решава вместо теб? Ще приемеш ли друг да решава от какво, колко и кога имаш нужда?

И пак опираме до равновесието, нали? Между даването и получаването.

Понякога за теб ще се грижат, понякога ти ще се грижиш.
Понякога другият ще е силният и знаещият, понякога – ти.
Понякога ти ще вървиш в една посока, той в друга.
Не е необходимо да сте винаги ръка в ръка, рамо до рамо.
Не е необходимо ти да поемаш отговорността за нечий живот.
Не е необходимо друг да поема отговорността за твоя.

И няма нужда да очакваш някой да поеме отговорността за твоето щастие. Тя си е твоя. Но това си го знаеш отдавна, нали?

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

 

9 мнения по „Мъжът до теб“

  1. Ау, аз не се намерих в статията, явно моят мъж е покрил изискванията ми 🙂 много се радвам 🙂 Списъкът ми е от 3 неща „да е здрав, предприемчив и успешен“ Чувствам се щастлива 🙂 Статията ме усмихна!Защото моя мъж е влюбен в мен, обича ме, и е изключително грижовен към мен и семейството ни.ЦУН те Кате!

  2. Аз си представих, че бих искала да имам духовна връзка с него …..

  3. Този, който ми напомня за силата ми, този, с когото преоткривам женствеността си, този който не ми сваля звезди,но ми показва че съм звезда.Този с когото ще споделяме опитност, грешки и уроци,ще преоткриваме света с очите на любовта.Можем и сами,но светът е прекрасен когато сме двама. Затова ни създаде Бог мъж и жена.

  4. Аз нямам мъж до себе си и съм правила това упражнение.За мен щастието е в баланса и хармонията между обгрижвана жена с вмнимание и всичко , самостоятелна жена , която се грижи за дом и мъж , но не обичам понятието самодостатъчна.Никой не е самодостатъчен .Това е изкривена реалност и някаква изкривена мода .Всеки има нужда от социум , близки , мъж/жена до себе си без това непременно да се превръща в обсебване

    1. Мария, замислих се върху това какво влагате в понятието „самодостатъчна“. Навярно наблягате на първия корен на думата „сам“. За мен не означава самотен или живеещ изолирано. Имам много приятели, имам семейство – добре ми е с тях. Но не се НУЖДАЯ от тях, за да се чувствам цялостна. Това е моето определение на думата.

  5. Какъв е мъжът до мен? Мъж! Понякога го обгрижвам като малко дете. Понякога той ме обгрижва. Хубаво ни е, че сме заедно. И сме БЛАГОДАРНИ, че се срещнахме.

  6. Повече от полезна статия. С мъжът до мен имаме голяма разлика в годините,аз съм по-малката във връзката и колкото е родителите ми да са ме убеждавали,че съм по-зряла и умна за възрастта си /което си е тяхна преценка/,във връзката ми с този човек чувствам точно обратното – нямам самочувствие за себе си,не обичам себе си и все се водя по това което той каже. От най-малката битова поправка,до важни решения в собствения ми живот. Благодарна и щастлива съм,че попаднах на сайта ви като цяло,както и да тази статия,да ми докаже,че независимо от възрастта и това колко много обичаш някого,няма кой да се погрижи за теб. Живота си всеки го държи в ръце и дори и най-любимият няма право да те ръководи и да те прави зависим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *