Благодаря!!!

изгревНа един от семинарите ми, в Добрич, ме помолиха да направя семинар за благодарността. Замислих се какво да отговоря. Защо, всъщност, правя семинари за прошката, за силата и вълшебството на думите, за отношенията, за женските енергии, а не правя за благодарността? Какво ме спира?

Отговорът дойде спонтанно, под формата на едно изключително интензивно преживяване.  Посрещах слънцето на Карандила, сред красотата на есенната гора, буквално „над облаците“. Докато сърцето и очите ми попиваха тази красота, се обърнах към Слънцето да му благодаря.

За това, че имам очи, за да виждам цялата тази прелест.

За това, че имам сетива да я забележа и почувствам.

За това, че имам сърце, което да изпита благодарност за даровете, които ми поднасят всичко и всички около мен.

Сълзите течаха обилно, но не ги спирах. Нека изчистват наслоилите се болка, обиди и разочарования. 

Нека отмият вината и страха, чувството за самота и неприемане.

Нека отмият чувството на разкаяние, че понякога съм сляпа за това колко прекрасен е животът.

За да останат само благодарността и любовта.

Благодарност, че съм избрала да се родя в такова прекрасно време. Време на изключителни промени.

Нека ми е трудно – това е благодат! Благодаря за трудностите, които ме карат да осъзнавам.

Нека пътят ми не е гладък! Преминавайки през различните изпитания, излизам от тях по-мъдра, с ценен опит, който никой, освен мен, не може да придобие.

Нека понякога се чувствам объркана! След това откривам вярната посока и сърцето ми прелива от радост.

Благодарна съм на всички, които срещам по пътя си! Благодаря на някои от тях за предателствата и обидите, за неразбирането и липсата на любов към мен. Кланям ви се, защото това огледало, в което се огледах, ми припомни какво мога и избирам да давам на света: вярност и преданост, приемане на другия  и много, много любов!

Благодарна съм на онези, които ми „подлагаха крак“. Това ме караше да се спирам и през обидата и разочарованието да стигна до осъзнаването. Осъзнаването колко всъщност сила и любов има в мен. И че никой не може да ми ги отнеме, ако аз не му позволя. И това отново ме правеше още по-щастлива и благодарна.

Благодарна съм на онези, които ме обичат просто така. Защото съм Катя. Не се взират в „кусурите“ ми, не търсят причини да не ме приемат. Просто си ме обичат и толкова. И тяхната любов стопля сърцето ми и дава сила на крилата ми. Благодаря ви, чуденца мои! Обичам ви!

Благодарна съм и на хора като д-р Мел Гил, като Тенислав, като Мария. Приели мисията си да служат. И го правят без да броят колко дават, защото дават от сърцето. А сърцето няма мерки и теглилки. То просто разпръсква светлина и любов.

Благодаря на чаровната усмивка с двете трапчинки на моята мъничка внучка, София. Тя ме кара да осъзнавам чудото на живота, който ни се дава.

В древна Елада, при среща се поздравявали с „хайре“ – „радвай се“. Радвай се на всеки час, на всеки миг, който ти се дава! Радвай се на чудото, наречено живот!

А на онзи връх, аз си направих снимка – с разплакани очи и умиротворено лице.

Нека си спомням! Когато ми е трудно, когато съм тъжна, когато не успявам да открия пътечката си и се залутам, когато си мисля, че не съм достатъчно умна, красива, успешна, обичана…

Да помня, че всъщност съм един много, много щастлив човек, преливащ от благодарност към всичко, което е!!!

Затова сега имам отговор на въпроса – защо не правя специален семинар за благодарността. Защото благодарността е начин на живот. Тя е ежедневие, а не практика. Тя не е еднократен акт. Затова и вече не правя всяка сутрин ритуала с „Петте благодарности“. Защото вече нямам нужда да си напомням за какво трябва да съм благодарна. Аз просто съм благодарна и благодаря безброй пъти на ден.

Благодаря ти и на теб, който четеш тези редове! Изпращам ти от своята светлина и любов и те заклевам: радвай се и бъди благодарен!

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница 

Ако това, което прочете току що, е намерило пътя към сърцето ти, сподели го, предай нататък.
Благодаря ти! 

8 мнения по „Благодаря!!!“

 1. Благодаря ти Кате за милите думи,с които толкова достъпно си споделила чувствата, които си усетила в този миг. Миг на благодарност към всичко и всички, миг на любов и спокойствие сред красотата на изгряващото слънце. Благодаря ти, че те срещнах и че те има в живота ми. Аз също съм благодарна на съдбата за всички трудности, всички пречки и човешка злоба и завист в живота ми, защото ако ги нямаше няма как да станем по-силни, по-осъзнати и по-пълни с любов към всички. Да обичам, да съм благодарна за всичко и на всеки е вътрешна необходимост за мен. Благодаря ти!!!

  1. Благодаря за топлите думи, Руми! Но най-много съм ти благодарна, че не просто осъзнаваш по нов начин нещата от живота, но и живееш според това ново осъзнаване!

 2. Катя, имаш чудесен сайт, пишеш хубави неща и виждам, че си щастлива от това. Поздравявам те!

  1. Благодаря! Наистина открих своята страст и това ме прави щастлива :)!

 3. Всичко, което прочетох е голата и единствена истина, за формулирането- благодаря!Мисля, че няма човек, който да не го осъзнава.Важното е как поглеждаш на всичко това.Отново благодаря!

 4. Благодаря за прекрасните думи, г-жо Богданова!Много пъти съм чуствала тази благодарност към отделните типажи хора, но никога не съм го изразила в слово към тях.Благодаря на Вас за силата и осъзнаването, което вдъхвате на хората!
  Желая Ви Честита Коледа, живот, здраве и много обич – дарявана и получавана!Весели празници!

 5. И аз ти благодаря Катя за топлите думи, които излизат от душата и сърцето ти и въздействат на всеки,който ги чете!Продължавай!Весели Великденски празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *