Формулата на успеха

обкръжениеПреди време се запознах с едно много интересно психологическо изследване. Признавам си – останах шокирана.

Според резултатите му, едва 10-15% от нашия успех се дължат на нашите знания, умения и навици.

На нашия начин на мислене , това как възприемаме себе си и другите, как се отнасяме към събитията в живота ни – се дължат около 40% от успехите ни.

А останалите 50%, които влияят на нашия жизнен успех, идват от нашето обкръжение.
Това са хората от нашето семейство, приятели, колеги – онези, с които общуваме през по-голямата част от времето си. Макар че не го усещаме, но ние се влияем от техния светоглед, от тяхната жизнена философия, от мненията и оценките им, както по отношение на обкръжаващия ни свят, така и по отношение на нас самите. Тези хора създават психологическия климат, средата, в която живеем.

Когато бях малка, майка ми много се  ядосваше на дружбата ми с някои деца. Много често чувах израза: „С какъвто се събереш – такъв ставаш!” Естествено, че не бях съгласна с нея. Смятах, че никой не може да ме накара да направя нещо, с което не съм съгласна, че имам глава на раменете си и т.н. Като поотраснах, започнах в себе си да я смятам за „еснафка”, „ограничена”. Типичните тийнейджърски бунтове. Докато веднъж се „хванах” ,че казвам същите думи на синовете си.

От една приятелка чух  много образна поговорка по този повод: „Ако се поведеш с бръмбара, той ще те заведе на торището!”

Сега, от позицията на годините, опита, пък и на професията, аз вече съм убедена, че обкръжението играе голяма роля в развитието ни. Но не очаквах, че чак толкова голяма.

Често говорим с клиентите ми на тази тема – за обкръжението. И те, съвсем резонно, ми задават въпроса – какво да правим, ако обкръжението, което спира нашето развитие, е част от най-близките ни, от семейството. Нима трябва да прекратим всякакви контакти с тях, или да се опитаме да ги „превъзпитаме”. И на двете предложения отговарям винаги с „не”.

Всеки един човек, с който ни сблъсква живота, е тук, за да ни научи на нещо. Това са правите или кривите огледала на самите нас. Ако искаме да израстваме, трябва да осъзнаем на какво ни учи човекът, какъв урок е дошъл, за да ни преподаде.

Искам да ти предложа един малък тест:*

  1. Раздели един лист на две колони. В дясната колона запиши името на човек, когото не можеш да понасяш, когото смяташ за най-противния, с когото те е сблъсквал живота. Изреди онези качества, заради които си го поставила в тази колона.
  2. В другата колона напиши името на човек, когото обичаш, уважаваш и по когото се равняваш, на когото искаш да приличаш. Изреди причините, поради които е така.

*В продължението на тази статия ще ти дам и анализа на този малък, но важен тест.

И за финал ще ти предложа няколко трансформационни въпроса (това са въпроси, които могат да ти повлияят понякога много сериозно или да те накарат поне да се замислиш):

  • Огледай своето обкръжение – защо си избрала тези хора да са редом до теб?
  • Какви отношения би искала да имаш с хората, които са край теб?
  • Има ли сред сегашното ти обкръжение хора, които отговарят на твоите изисквания? Какво ти дават те?
  • А кои са хората, които те спират, черпят от енергията ти? Какво ти отнемат, с какво ти пречат?

P.S. Очаквам твоите коментари по темата. Сподели своите възгледи и наблюдения по въпроса. А ако мислиш, че тази статия ти е била полезна, „харесай я“ и я сподели с приятели.

Катя Богданова
Обикновена вълшебница

*Размислих и още сега ти давам отговора:

  • качествата, които притежава, човекът, който за теб е олицетворение на всичко най-лошо, притежаваш и ти в себе си. Но това са или неща, които не искаш да признаеш, защото ги определяш като лоши и неправилни, или се опитваш да се бориш с тях и да ги потискаш. Добрата новина е, че този тест ти послужи като огледало и сега можеш лесно да се разпознаваш отхвърлянето на нещо в другите като огледало на нещо в теб. После просто е нужно да го приемеш и да се заловиш кротко да го променяш. Без борба и гняв или пък вина към себе си: „Ах, колко съм лош!“ По-лесно е с „Да, това наистина е част от мен и аз избирам сега да го променя.“ Ако се вкопчваме в „Аз съвсем не съм такъв“ си отрязваме възможностите за промяна. А не това искаме, нали?!
  • Качествата, заради които цениш този човек, ти самият имаш или искаш да развиеш. Ами какво друго да ти кажа, освен: „Действай!“ 🙂

 

2 мнения по „Формулата на успеха“

  1. Здравей „необикновена“ обикновена вълшебнице.Има ли някъде в сайта продължение на статията с анализа на теста. Мисля ,че ще ми е полезно да го прочета.Предварително ти благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *