Не отлагайте живота си!

Джордж КарлинВ едно свое писмо, написано след смъртта на съпругата му, американският сатирик Джорж Карлин пише:

“Парадоксът на нашето време е в това, че имаме високи постройки, но ниска търпимост, широки магистрали, но тесни възгледи.

Харчим повече, но имаме по-малко, купуваме повече, но се радваме по-малко.

Имаме големи домове, но малки семейства, най-големите удобства, но по-малко време.

Имаме най-доброто образование, но по-малко разум, най-добрите знания, но по-зле оценяваме ситуацията, имаме повече експерти, но и повече проблеми, най-добрата медицина, но по-лошо здраве.

Пием твърде много, пушим твърде много, харчим прекалено безотговорно, смеем се твърде малко, караме твърде бързо, гневим се твърде лесно, лягаме да спим твърде късно, събуждаме се твърде изморени, четем твърде малко, твърде много гледаме телевизия и се молим твърде рядко.

Увеличили сме своите претенции, но сме съкратили ценностите си

Говорим прекалено много, обичаме прекалено рядко и ненавиждаме твърде често.

Знаем, как да преживеем, но не знаем как да живеем.

Добавяме години към човешкия живот, но не добавяме живот към годините.  

Достигнахме до Луната и се върнахме, но с усилие пресичаме улицата и се запознаваме с новия съсед. Покоряваме космическите пространства, но не и душевните. 

Вършим по-големи, но не по-добри дела.

Пречистваме въздуха, но замърсяваме душата.

Подчинихме атома, но не и своите предразсъдъци.  Пишем повече, но узнаваме по-малко. Планираме повече, но постигаме по-малко. Научихме се да бързаме, но не и да чакаме.

Създаваме нови компютри, които съхраняват повече информация …но общуваме много по-малко.

Това е времето на бързото хранене и лошото храносмилане, големите хора и дребните души, бързата печалба и трудните взаимоотношения.

Времето на ръст на семейните доходи и ръст на броя на разводите, красивите домове и разрушените домашни огнища.  

Времето на кратките разстояния, на памперсите, на връзките за една нощ; на наднорменото тегло и на таблетките, които правят всичко: възбуждат ни, успокояват ни, убиват ни…

Времето на препълнените магазини и празните складове..

Време, когато технологиите помагат на този пост да попадне при вас, като в същото време ви позволяват да го споделите или просто да натиснете „Delete” .

Запомнете, отделяйте повече време на тези, които обичате, защото те не са с вас завинаги.

Запомнете, кажете добри думи на този, който ви гледа отдолу нагоре с възхищение, защото това малко същество скоро ще порасне и няма да бъде вече редом с вас.

Запомнете и горещо притиснете близкия си човек до себе си, защото това е единственото съкровище, което можете да дадете от сърце и то не струва нито стотинка.

Запомнете и казвайте „обичам те” на своя любим, но отначало действително го почувствайте. Целувката и прегръдката могат да поправят всяка неприятност, когато идват от сърцето.

Запомнете и се дръжте за ръце и ценете моментите, когато сте заедно, защото един ден този човек няма да е редом са вас. 

Намерете време за любов, намерете време за общуване и намерете време за възможност  да споделите всичко, което имате да кажете. Защото животът се измерва не с броя на вдишванията и издишванията, а с моментите, които спират дъха ви!” 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *