Притча за чашката и кафето

КафеБивши студенти отишли на гости на своя, възрастен вече, професор. Седнали в гостната и всеки започнал да споделя с какво се занимава сега. Един през друг те се оплаквали от кризата, от трудностите в живота си, от напрежението и стреса, на който са подложени.

Професорът ги слушал мълчаливо. По едно време станал да им поднесе кафе. Налял го в най-различни чашки. Едни били от красив костен порцелан, с позлата, други – явно изостанали от стар сервиз. Имало и леко нащърбени, дори пластмасови. Гостите започнали, един по един, да взимат чашките от подноса.

Когато всеки седнал обратно на мястото си, с чаша в ръка, професорът се обадил:

„Наблюдавах ви как си избирахте чашки от подноса. Всеки се стремеше да избере най-красивата чаша. Това е нормално – да искаш за себе си най-доброто. Но това е и източникът на вашите проблеми и причината за вашия стрес. Защото чашката не прави кафето по-хубаво. Та нали, в действителност, вие искахте кафе, а не чашка!
Помислете: животът ви е кафето, а работата, парите, положението в обществото са просто чашки. Това са просто инструменти за поддържане на живота.

Това, каква „чашка“ имаме, по никакъв начин не определя и не променя качеството на нашия живот. Понякога, като се концентрираме само върху чашката, ние пропускаме да се насладим на вкуса на кафето.

Най-щастливите хора не са тези, които имат най-доброто, а тези, които извличат най-доброто от това, което имат.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *