История за разлятото мляко от Джак Кенфийлд

Разлято млякоВеднъж попитали един световно известен учен как е успял да стигне в своите изследвания много по-далеч от колегите си и кое го отличава толкова много от другите хора?

Ученият отвърнал, че всичко започнало от онзи момент, когато неговата майка му изнесла урок, който той запомнил за цял живот. По това време бил едва на две годинки!!!

Той се опитал да вземе бутилка мляко от хладилника, но не успял да я удържи и разлял съдържанието й на пода на кухнята.

Вместо да му се скара, тя казала: „ Гледай ти! Никога не съм виждала толкова огромна локва мляко. Е, стореното – сторено. Искаш ли да си поиграем, а след това ще почистим всичко?”

Детето с удоволствие се възползвало от предложението и на воля се забавлявало в локвата. Малко по-късно тя предложила: ”Знаеш ли, след като ти си направил това, то ти трябва и да почистиш всичко. Имаме кърпа, парцал и гъба – как ще ти е по-удобно?”

След като работата била свършена, майката отново се обърнала към детето и казала: „Ще сметнем, че просто сме имали неуспешен експеримент с голяма бутилка мляко и твоите малки ръчички. Хайде да излезем на двора и да опитаме да налеем вода в бутилката и да се научим да я носим, та повече да не я изпускаме.”

И ТЕ УСПЕЛИ! 🙂

Не трябва да се страхуваме да правим грешки. Възприемайте ги просто като възможност да научите нещо ново – поредния експеримент, и тогава бутилката разлято мляко може да стане началото на пътя към големите научни открития.

© Jack Canfield Coach Network, 2012.

3 мнения по „История за разлятото мляко от Джак Кенфийлд“

  1. Здравей,мила Кате!Страхотна притча за малчугани.Можем само да се учим ние бабите и съответно родителите на малчуганите.Днес накарах моя внук Виктор да полива цветята,защото се беше залял с вода.

  2. Здравей Кате! Страхотна притча. Много е хубава и много поучителна. Дано повече млади хора и родители да я прочетат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *