Най-важният навик на щастливите и успешните

ОтговорностИскаш ли да усвоиш най-важния навик на щастливите и успешните?

Навикът, който ще даде мощен тласък на новия ти живот.

Навикът, който ще те накара да погледнеш на живота си и на света около теб по различен начин.

Навикът, който ще доведе до твоята истинска осъзнатост.

Отговорът е толкова ясен: поеми отговорност за своя живот!

100% отговорност – толкова е просто!

100% отговорност – толкова е страшно!

100% отговорност – толкова е трудно!

Какво означава 100% отговорност?

Да живееш:

без хленч и оплакване

без обиди

без обвинения

без оправдания

без страх

без неизвестност.

Хленч и оплакване: независимо пред кого и за какво. С хленченето ти казващ само едно: Аз съм жертва! Аз съм добра, а другите са лоши. Не е ли по-лесно, а и определено по-ефективно, ако нещо в поведението на другия не те устройва – просто да ме го кажеш? Вместо да изразходваш маса енергия, за да се оплакваш, да се концентрираш върху възможното решение на създалата се ситуация?

Обидите – това е все едно да напълниш една чаша с отрова (обидата към другия) и да я изпиеш. Точно толкова токсична за тялото ти е затаената обида. Когато си обидена на някого, всъщност ти вредиш не на него, а на себе си – осъзнай го. 

Обвиненията… Направи нещо: насочи показалец към другия, за да му покажеш, че той е виновен. А сега погледни трите пръста, които едновременно с това сочат към истинския „виновник” – да, правилно – към теб!

Оправданията са още един начин да прехвърлиш върху другите отговорността, вместо да се замислиш какво можеш да направиш, как да го направиш, да преодолееш страха от неуспех.  Като се оправдаваш, ти казваш – аз съм безсилна да поема контрола върху живота си – затова го предавам на другите. Нека те отговарят за моите мечти, за моите успехи, за моя живот (затова пък, ако не ме устройва живота ми – има кого да обвиня!).

Страхът е най-главният препъни-камък по пътя ти към успеха. Той дреме зад всяко „не мога”, зад всяко съмнение „няма да успея”, зад всяко „няма смисъл”. Всъщност това, което ти наричаш „трезва преценка, реализъм”, всъщност е страх от неуспех, от провал. Поеми дълбоко въздух и…действай!

Какво е страшното на неизвестността? Имаш ли 100% увереност какво ще се случи след 5 минути? Каква е тогава разликата. Ако позволиш неизвестността да те спира, ти отново попадаш в плен на страха. А пленниците не са свободни хора. Те са жертви. Когато поемеш отговорност, то снижаваш нивото на неизвестност, защото действаш по своите правила и следваш своя план.

100% отговорност — това е осъзнат живот, живот по твоите правила!

100% отговорност – това е поемане на кормилото на живота си!

Това е смелост, осъзнатост и активност. Така че – да действаме!

Катя Богданова
100% отговорната

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *