Щитовидната жлеза и женската орисия

Male thyroid anatomyКак е твоята щитовидна жлеза?

Ако имаш проблеми – не си единствена. Ако нямаш – може да не си се изследвала. Или, пък, със сигурност твоя близка има такъв проблем.

Защо толкова мрачно начало, ще се зачудиш може би. Установих, че 95% от клиентките ми имат проблеми с щитовидната жлеза. Имам усещането, че броят на заболелите нараства постоянно.

В тази статия ще се опитам да изложа най-важните психо-емоционални причини, водещи до заболяване на щитовидната жлеза.

За теб може да не е тайна извода, че предимно жените получават увреждане на щитовидната жлеза. За това си има сериозна причина: женската половина на човечеството е по-склонна да пренебрегва своите желания и потребности в името на другите – семейството и децата, родители, приятели и колеги. Жените са по-склонни да загърбват своите нужди и да се насочат към задоволяване на чуждите.

Възпитание, наследени или придобити поведенчески модели, социокултурни особености…
За мен, в основата на всичко стои едно важно взаимоотношение: АЗ – ДРУГИТЕ/СВЕТЪТ, където това, как виждам себе си, Аз-а и своето положение в обществото, сред другите, е от най-голямо значение.

 • Аз не съм важна /моите потребности не са важни (самоотхвърляне и жертвоготовност);
 • Аз не съм достатъчно добра (самокритика);
 • Всичко/ всички са срещу мен (ранимост и чувствителност);
 • Страхувам се (повишена тревожност);
 • Няма да се справя  (усещане за безсилие).

В някое от тези твърдения разпознаваш ли себе си?

Предназначението на жената е свързано с поддържането на семейното огнище. Ние, жените, сме ориентирани към грижа за близките, към създаване на уют и топлина в дома. Или както се казва: мъжът изгражда къщата, а жената я превръща в дом. Когато успяваме да се справим с това наше предназначение, всичко е наред. Чувстваме, че сме изпълнили своята най-важна задача като жени, майки, любими. На лице са условия за вътрешна удовлетвореност от себе си, вътрешно равновесие и като следствие – здраве.

Всичко това е осъществимо в един идеален свят. А нашето съвремие е далеч от идеала. Днес жените се трудят наравно с мъжете. Съревновават се с тях в една конкурентна среда. В това съревнование те са принудени да проявяват съвсем не женски качества, да воюват, да се борят, да проявяват твърдост, за да успеят и да оцелеят. Много от съвременните мъже, възпитани най-често от свръхпротективни майки, се държат съвсем не както биологично е заложено за техния вид: да осигуряват сигурността и прехраната на семейството. С тази несвойствена й роля отново се нагърбва жената, защото за нея е много по-важно да осигури сигурност и добри условия за живот на поколението си. Тя и бъдещия баща за децата си избира, водена от подсъзнателните си програми – доколко той ще се справи с отредената му роля.
Всички тези разминавания, между биологично заложено и принудително (по волята на обстоятелствата) изпълнявано, води до създаване на дисбаланс. А следствието от него – множество неразположения и заболявания.

Знаем, че всяко заболяване е сигнал на организма ни, че сме се отклонили от правилния път, че сме объркали посоката. 

Когато жената влезе в някоя от ролите, които изброявам по-долу, вероятността за отключване на заболяване на щитовидната жлеза се повишава много:

 • затворничка (в пряк и преносен смисъл);
 • мъченица;
 • жертва;
 • отчаяна;
 • гневна, бунтуваща се;
 • притисната до стената;
 • безсилна.

Понякога тези роли са в комбинация у един и същи човек. Понякога последователно влизаме в различни роли, в различни жизнени сценарии. Колкото по-достоверно играем ролята, колкото повече се идентифицираме с някоя от тези роли, толкова повече се задълбочава състоянието, предизвикващо реакцията на организма ни.

Тук ролята на добрия психолог е от голямо значение. С негова помощ можем да разпознаем ролите, които играем, жизнените сценарии, в които участваме. С негова помощ можем да набележим стратегии за излизане от този филм, за отхвърляне на ролите, които играем, съзнателно или, най-често, несъзнателно.

В следващата статия ще поговорим за конкретните заболявания, проявяващи се като повишена и понижена функция на щитовидната жлеза и специфичните психо-емоционални причини, които ги предизвикват. Ще поговорим и за стратегии за справяне с тези автоимунни заболявания.

Следва продължение…

Катя Богданова
Обикновена Вълшебница

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *